Craigellachie 17yo, whisky która debiutowała w 2014 roku, jako odpowiedź koncernu Bacardi na rosnącą popularność kategorii single malt.
![](https://whiskyella.pl/wp-content/uploads/2023/04/craigellachie17_2-1024x819.jpg)
W tym właśnie roku zaproponowano po raz pierwszy kilka oficjalnych wydań whisky z tej destylarni, a były to Craigellachie 13yo, dzisiaj opisywana siedemnastolatka, Craigellachie 19yo wydawana w litrowych butelkach i przeznaczona tylko do sprzedaży w strefach wolnocłowych oraz najstarsza edycja, 23yo. Wcześniej miały miejsce tylko dwa oficjalne butelkowania whisky pochodzącej z tej gorzelni. A było to wydanie z roku 1995, pochodzące z prestiżowej serii Rare Malts Selection (Craigellachie 1973 22yo) oraz drugie z roku 2000, kiedy to tutejsza whisky weszła w skład serii Flora & Fauna. Oba były wydane przez poprzedniego właściciela, United Distillers & Vintners (UDV), które następnie zostało przekształcone w Diageo.
![](https://whiskyella.pl/wp-content/uploads/2023/04/craigellachie17-1024x819.jpg)
Świat zwrócił uwagę na tę mało znaną destylarnię w 2017 roku, kiedy to Craigellachie 31yo została wybrana przez World Whiskies Awards za najlepszy single malt na świecie, bez podziału na jakiekolwiek kategorie. Także w 2017 roku wydano świetne Craigellachie 1983 33yo Small Batch, a dwa lata później dwa wydania single cask w wieku 39 lat. Wszystkie te whisky są bardzo wysoko oceniane na wszelkiego rodzaju portalach i dostają noty 92 punkty na 100 możliwych. Pokazuje to, jak duży potencjał ma tutejszy destylat, jednak nadal są to wydania niszowe, butelkowane w bardzo małych ilościach, a tym samym bardzo słabo dostępne. Mam jednak nadzieję, że po pierwszym kroku z 2014 roku Bacardi zdecyduje się na szerszą promocję tutejszej whisky, a tym samym rozszerzy oficjalną ofertę i zwiększy jej dostępność. Taką zapowiedzią może być planowane wkrótce otwarcie centrum dla zwiedzających w gorzelni.
![](https://whiskyella.pl/wp-content/uploads/2023/04/craigellachie17_1-1024x819.jpg)
Destylarnia położona jest w samym sercu regionu Speyside, na szczycie wzgórza w osadzie Craigellachie, skąd roztacza się widok na zbieg dwóch rzek, Fiddich i Spey. Znajduje się tutaj jeden z najpiękniejszych i najbardziej znanych szkockich mostów, Craigellachie Bridge, zbudowany w latach 1812-1815 na rzece Spey przez Thomasa Telforda. W obrębie miasteczka leży jeszcze druga gorzelnia, Macallan, oraz olbrzymi zakład regeneracji i produkcji beczek, Speyside Cooperage. Niecałe dwa kilometry na południe położone jest miasteczko Aberlour, gdzie pracują destylarnie Aberlour, Benrinnes oraz GlenAllachie.
![](https://whiskyella.pl/wp-content/uploads/2023/04/craigellachie17_3-1024x819.jpg)
Kilka kilometrów na północ znajduje się miasteczko Rothes, z gorzelniami Glen Grant, Speyburn, Glenrothes, Glenspey oraz zamkniętą Caperdonich, w której obecnie znajduje się siedziba i magazyny niezależnej firmy dystrybucyjnej, Murray McDavid. Koniecznie w tym miejscu muszę zaznaczyć, że w Rothes działa także firma Forsyths, założona w 1890 roku – największy i obecnie najważniejszy producent alembików, a zarazem serwisant, który odpowiada za naprawy oraz konserwację alembików w ponad połowie szkockich destylarni. Nadmienię jeszcze, że jest on producentem aparatury destylacyjnej także dla wielu producentów Bourbonów (Woodford Reserve, Town Branch), rumów (Worthy Park, Appleton), czy tequili (Patron).
![](https://whiskyella.pl/wp-content/uploads/2023/04/craigellachie17_4-1024x819.jpg)
Na południowy wschód od Craigellachie położone jest z kolei miasteczko Dufftown, a w nim destylarnie Glenfiddich, Balvenie, Kininvie, Mortlach, Glendullan, Dufftown oraz zamknięte Convalmore i Pittyvaich. Jak widzimy, osada Craigellachie to naprawdę sam środek regionu Speyside: w okręgu kilkunastu kilometrów pracuje tu około 50 gorzelni słodowych. Właśnie z tego powodu, w trakcie ubiegłorocznych wakacji wybrałam ją na bazę noclegową w celu zwiedzenia tego najgęściej usianego gorzelniami szkockiego regionu produkcji whisky.
![](https://whiskyella.pl/wp-content/uploads/2023/04/craigellachie17_6-1024x819.jpg)
Wybór okazał się rewelacyjny. Świetna kwatera, jeden z najbardziej znanych barów whisky – Highlander Inn – 20 metrów obok, słynny hotel „Craigellachie” 30 metrów w drugą stronę, destylarnia Craigellachie oddalona o jakieś 150 metrów, rzeka Spey i słynny most Craigellachie Bridge – 200 metrów. W którą stronę nie pojedziemy, napotykamy się na różne destylarnie. Tylko sklepu spożywczego nie ma na miejscu. Najbliższy w miejscowości Aberlour, oddalony o około 2 kilometry. Historię destylarni opisałam już wcześniej (zobacz Craigellachie 12yo The Old Malt Cask).
![](https://whiskyella.pl/wp-content/uploads/2023/04/craigellachie17_7-1024x819.jpg)
Więc teraz skupmy się już na degustacji. Przed nami Craigellachie 17yo:
Craigellachie 17yo
Nota
– moc 46% alc./vol
– region Speyside
– beczka z amerykańskiego dębu
– nie filtrowana na zimno
– nie barwiona karmelem
Oko – Craigellachie 17yo prezentuje się doskonale w lekko pękatej butelce. Szata graficzna i kolorystyka są w „starym” stylu i przywołują u mnie skojarzenia z czasami prohibicji. Etykieta jest bardzo czytelna i zawiera wszystkie informacje. Whisky ma jasnozłoty kolor.
Zapach – bardzo roślinny, trawa cytrynowa, agrest, cytrynowo-maślane ciasteczka, miód, wanilia, imbir, stęchła dębowa beczka, wosk
Smak – cytrusy, mango,ananas, wanilia, miód, czekolada z rodzynkami, owoc tarniny, gorzkie migdały, wosk, biały pieprz
Finisz – dość długi, cierpki, cytrusy, wosk, wanilia, lekka goryczka dębowa
Moja ocena – 6/10
Craigellachie 17yo jest dobrze zbalansowana i zrównoważona, jest idealna na „daily dram” bo jej degustacja nie męczy. Jest przyjemnie owocowo-waniliowa a wyczuwalne nuty wosku dają charakterystyczny posmak. Szkoda, że jest tak mało oficjalnych wydań, bo Craigellachie ma bardzo dobry destylat. Polecam i zachęcam do spróbowania!
Cena 450,00 – 500,00 zł