Bunnahabhain Canasta Cask Matured Feis Ile 2023 – jedna z trzech edycji, jakie destylarnia Bunnahabhain przygotowała w tym roku na festiwal Whisky i Muzyki, który corocznie odbywa się na przełomie maja i czerwca na wyspie Islay.
![](https://whiskyella.pl/wp-content/uploads/2023/06/bunnahabhain-1024x819.jpg)
To wielkie święto whisky odbywające się w tym kultowym regionie ją produkującym, słynącym z produkcji destylatów mocno torfowych. Istnieją jednak dwie gorzelnie, które wyłamują się z tych reguł. Jedną z nich jest właśnie opisywana dzisiaj Bunnahabhain, której zdecydowana większość produkcji to whisky nietorfowe (tylko przez około cztery tygodnie destyluje się tutaj spirytus z jęczmienia suszonego przy użyciu torfu).
![](https://whiskyella.pl/wp-content/uploads/2023/06/bunnahabhain5-1024x819.jpg)
Drugą z nich jest Bruichladdich, gdzie 60% produkcji to whisky nietorfowa. Jest jeszcze Caol Ila, w której około 25% destylatu jest pozbawiona jakichkolwiek akcentów dymnych, ale obecnie trafia on w całości do blendów Diageo (był moment, kiedy Caol Ila Unpeated przez kilka kolejnych lat była wydawana w prestiżowej serii Diageo Special Release). Ale wracając do tematu, oprócz dzisiejszej bohaterki, kolejne dwie pozycje przygotowane na tegoroczny festiwal to Bunnachabhain 1998 24yo Manzanilla Cask Finish i dostępna tylko w destylarni Bunnahabhain 17yo Triple Cask Moine (moine to słowo pochodzące z języka gaelickiego i oznacza „dymny”).
![](https://whiskyella.pl/wp-content/uploads/2023/06/bunnahabhain8-1024x819.jpg)
W trakcie festiwalu na wyspie Islay, każda gorzelnia ma przeznaczony dla siebie jeden dzień, w który wszyscy przenoszą się na jej teren. Bunnahabhain była gospodarzem 2 czerwca, i równolegle tego samego dnia miałam przyjemność wziąć udział w degustacji on-line prowadzonej przez Michała Kaszubę. Line up był naprawdę świetny. Na rozruch Bunnahabhain 12yo, potem 18yo, a następnie wszystkie edycje przygotowane na tegoroczne Feis Ile. Zaskoczenie było naprawdę duże, gdyż Canasta – która jest edycją bez określenia wieku, obecnie dosyć łatwo dostępną, tańszą ponad czterokrotnie od Bunnachabhain 1998 Manzanilla – wypadła bardzo dobrze.
![](https://whiskyella.pl/wp-content/uploads/2023/06/bunnahabhain1-1024x819.jpg)
Można powiedzieć, że wszystkie trzy edycje festiwalowe plus osiemnastka prezentowały podczas degustacji bardzo wysoki, porównywalny poziom, oscylujący dla mnie w tym dniu pomiędzy 6,5-7 punktów na 10. To skłoniło mnie do dokładniejszego przyjrzenia się Bunnahabhain Canasta, której dodatkowym atutem jest, że dojrzewała w beczkach typu Canasta. Kiedyś tutejsze whisky były postrzegane przeze mnie jako niewpisujące się w klimat wyspy Islay i z tego powodu nie próbowałam się w nie jakoś głębiej wgryźć.
![](https://whiskyella.pl/wp-content/uploads/2023/06/bunnahabhain6-1024x819.jpg)
Wszystko zmieniło się w 2018 roku, kiedy miałam przyjemność odwiedzenia tej gorzelni (zobacz Bunnahabhain Pedro Ximenez Noe 14yo i Bunnahabhain Moine P.X. Finish 14yo). W trakcie świetnej degustacji w malutkim visitor centre zmieniło się moje spojrzenie na tutejszą whisky. Wskoczyła ona do mojego top 10. Podstawowa wersja 12yo to według mnie jedna z najlepszych podstawek na rynku. Jej młodsza siostra 12yo cask strength to już naprawdę ekstraklasa (postaram się już wkrótce przybliżyć ją na moim blogu), podobnie jak edycje 18 i 25yo. Bunnahabhain Pedro Ximenez Finish 14yo z 2017 roku, czy Bunnahabhain American Craft Ale to kolejne świetne whisky z tej destylarni i mogłabym tak długo wymieniać.
![](https://whiskyella.pl/wp-content/uploads/2023/06/bunnahabhain2-1024x819.jpg)
Destylarnia Bunnahabhain zlokalizowana jest na północnym krańcu wyspy Islay, tuż nad brzegiem morza. Jej magazyny zlokalizowane są na samym brzegu i stąd pochodzi – jak wielu znawców tematu podkreśla – morski charakter tutejszych destylatów. Ciekawostką jest fakt, że jeszcze niedawno wszystko było transportowano do zakładu drogą morską. Asfaltowa, zresztą bardzo wąska i kręta droga, została zbudowana niedawno, kilkanaście lat temu. Dosyć nietypowe jest też ujęcie wody, z którego korzysta zakład. Znajduje się na wzgórzu, czyli przed pokładami torfu przez które przepływa następnie strumień. Woda rurami jest dostarczana do podziemnego zbiornika, w którym jest magazynowana. Skutkiem tego jest to, że żadne torfowe nuty nie przedostają się do produkowanej tutaj whisky.
![](https://whiskyella.pl/wp-content/uploads/2023/06/bunnahabhain3-1024x819.jpg)
Losy destylarni opisałam już wcześniej (zobacz Bunnahabhain Aonadh), więc teraz już skupmy się na dzisiejszej whisky:
![](https://whiskyella.pl/wp-content/uploads/2023/06/bunnahabhain4-1024x819.jpg)
Bunnahabhain Canasta Cask Matured Feis Ile 2023
Nota
– moc 51,2% alc./vol
– region Islay
– beczka po sherry typu Canasta
– nie filtrowana na zimno
– nie barwiona karmelem
Oko – Bunnahabhain Canasta Cask Matured Feis Ile 2023 rozlewana jest do butelek o typowym dla destylarni kształcie z czarnego szkła, niskich i pękatych. Prezentuje się bardzo dobrze, biało-szaro-czarna etykieta zawiera wszystkie informacje. Kolor whisky jest jasnego bursztynu.
Zapach – intensywny i ostry, orzechy, syrop klonowy, rodzynki w rumie, gorzka czekolada, kawa, wędzone śliwki, pieczone jabłka, miód, nuty lakieru, skóry, tytoniu, goździki, cynamon, imbir
Smak – niezbyt słodki, gęsty, oleisty, przypalone powidła śliwkowe, słony karmel, prażone orzechy, pierniczki w czekoladzie, konfitura z pomarańczy, suszone figi, kakao, cynamon, kardamon, nuty dębiny i soli
Finisz – średnio długi, brązowy cukier, gorzka czekolada, pomarańczowa skórka, jeżyny i odrobina pieprzu, dymu i soli
Moja ocena – 6,5/10
Bunnahabhain Canasta Cask Matured Feis Ile 2023 to whisky zaskakująca i idealnie dobrana na obchody Feis Ile 2023. Zapach i smak są jej największym atutem, prażone orzechy, kakao, nuty sherry są motywem przewodnim, finisz niestety jest bardziej płaski i odrobine za krótki. Whisky jest „gładka” w smaku, alkohol jest świetnie ukryty. Bunnahabhain Canasta Cask Matured Feis Ile 2023 należy dać więcej czasu w kieliszku z degustacją nie powinno się spieszyć. To co ją charakteryzuje to orzechowość z pomarańczami i delikatnym słonym posmakiem oraz lekką cierpkością. Bardzo dobra whisky!
Cena 450,00 – 500,00 zł