Glasgow 1770 Tokaji Cask Finish 6yo Unpeated Batch No.02, wydana w serii Small Batch Series w ilości 1300 butelek.
Przyszedł chyba czas na bliższe przyjrzenie się szkockim single maltom (i nie tylko) z nowo powstałych destylarni słodowych, których niesamowity wysyp rozpoczął się od 2008 roku w Szkocji i na całym świecie. Ostatnio opisałam amerykańskiego single malta, pochodzącego z nowo powstałej destylarni Westlad, dzisiaj opiszę whisky z powstałej w 2015 roku gorzelni Glasgow, a na następne spotkania też planuję kilka pozycji z dopiero co założonych zakładów tego typu.
Destylarnia Glasgow jest już na tapecie drugi raz w niedługim czasie z dwóch powodów. Po pierwsze, we wrześniu tego roku miałam możliwość zwiedzenia tej destylarni, co nie jest takie proste z tego powodu, że nie ma tam możliwości jej zwiedzania. Po drugie, w trakcie degustacji, którą nam zaserwował wtedy Sebastian Bunford-Jones, znalazła się właśnie dzisiejsza nasza bohaterka, finiszowana w beczkach po węgierskim winie Tokaji.
Szkocka whisky pochodząca z beczek po Tokaju to prawdziwa rzadkość, którą naprawdę lubię. Do tej pory miałam styczność chyba tylko z whisky Benriach i Springbank, które dojrzewały w takich beczkach i były świetne. W trakcie zwiedzania zakładu na placu stały jeszcze niedawno opróżnione beczki, w których finiszowała nasza dzisiejsza bohaterka, a cała jej partia dopiero była szykowana do rozesłania po świecie. Na Polskę szykowano tylko 60 butelek tej edycji. Zapytałam Sebastiana, jakim rynkiem na tutejszą whisky jest nasz kraj i okazało się, że jeszcze nadal bardzo niewielkim. Rocznie wysyłane jest do nas około 1200 butelek tutaj produkowanych.
Obecnie Glasgow 1770 produkuje rocznie 220 tys. litrów czystego alkoholu, co przekłada się na około 400 tys. butelek whisky. Z tej ilości, rocznie sprzedają tylko 70 tys. butelek, a reszta destylatu jest przeznaczona do dalszego dojrzewania i budowania zapasów na przyszłość, do wydawania coraz starszej whisky. Destyluje się tutaj trzy rodzaje spirytusu. Podstawowy, czyli podwójnie destylowany, produkuje się przez 6 miesięcy; potrójnie destylowany, czyli kiedyś charakterystyczny dla tego regionu (Lowlands), przez 2 miesiące oraz dosyć mocno zatorfiony, do poziomu 50 PPM, przez 4 miesiące.
Produkowanie trzech rodzajów destylatu jest dużo bardziej kłopotliwe i kosztowne, niż jednego, ale ta destylarnia od samego początku postawiła sobie za cel wysoką jakość i dużą różnorodność swoich trunków, ograniczając do minimum wydatki na infrastrukturę i budynki z powodu ograniczonego budżetu. Ulokowana jest w starej hali przemysłowej, czyli nie wydano praktycznie nic na budynki (ta polityka bardzo przypomina mi Springbanka, do którego zbliża ich także tutejsze portfolio).
Jak powiedział Sebastian, do rozpoczęcia produkcji wystarczyło około milion funtów, a gdyby chcieli budować destylarnię od podstaw, razem z tak modnym obecnie Visitor Centre, to musieliby wyłożyć 10 razy tyle. Jak już powiedziałam wcześniej, wszystko służące do produkcji znajduje się w jednej hali, więc mamy tu młyn, kadź zacierną, kadzie fermentacyjne, alembiki, a także małą bednarnie. Dodatkowo, znajduję się tutaj także alembik do produkcji ginu, który jest produkowany dla różnych marek, np.: gin Ben Lomond. Pracuje tu 16 osób, z czego 7 na produkcji, a bardzo wiele czynności wykonywane jest ręcznie.
Podstawowe portfolio zawiera trzy edycje – 1770 Glasgow The Original – Fresh & Fruity, 1770 Glasgow Triple Distilled oraz 1770 Glasgow Peated. Ponadto, mamy całą masę limitowanych wydań pochodzących z najprzeróżniejszych beczek, wydawanych w serii Small Batch, oraz bardzo wiele wydań single cask. Ciekawostką jest jeszcze, że do 2022 roku destylarnia wydawała butelki o pojemności 0,5 litra i dopiero wtedy przeszła na klasyczną pojemność dla szkockiej whisky, czyli 0,7 litra.
A teraz już ocena:
Glasgow 1770 Tokaji Cask Finish 6yo Unpeated Batch No.02
Nota
– moc 54,8% alc./vol
– region Lowland
– wiek 6yo
– beczka ex-Bourbon i finisz po Tokaju (3 lata i 6 m-cy)
– nie filtrowana na zimno
– nie barwiona karmelem
Oko – Glasgow 1770 Tokaji Cask Finish 6yo Unpeated Batch No.02 rozlewana jest do charakterystycznych dla destylarni wysokich i smukłych butelek z pionowymi żłobieniami. Czarno-żółta etykieta ze złotymi literami jest czytelna i zawiera wszystkie informacje. Whisky ma kolor ciemnego mahoniu.
Zapach – słodki i winny, słód jęczmienny, egzotyczne owoce, mango, melon, konfitura pomarańczowa, dojrzałe śliwki, mleczna czekolada, miód lipowy, imbir, biały pieprz
Smak – owocowo-waniliowe lizaki Chupa Chups, słód jęczmienny, lukrecja, orzechy, dojrzałe brzoskwinie, ananas, ciasto cytrynowe, imbir i odrobina goryczki dębowej
Finisz – długi, odrobinę wytrawny, owoce tarniny, świeże orzechy włoskie, imbir, gałka muszkatołowa
Moja ocena – 5,5/10
Glasgow 1770 Tokaji Cask Finish 6yo Unpeated Batch No.02 to whisky, która w moim odczuciu jest tajemnicza. Zapach ma bardzo zamknięty i potrzebuje sporo czasu w kieliszku żeby się otworzyć a wtedy poczujemy całkiem sporo owoców tropikalnych. Smak to znowu owoce ale z mleczno-waniliowymi nutami i sporą ilością ostrego imbiru. Finisz o dziwo, dał mi najwięcej przyjemności, jest długi z lekką goryczką, sporą dawką owoców i przypraw. Whisky jest dobrze skomponowana a destylat przejął cechy użytych beczek, w szczególności winność tych po Tokaju. Z ogromnym zainteresowaniem czekam na kolejne wydania z Glasgow. Zachęcam do spróbowania i własnej oceny!
Cena 300,00 – 350,00 zł