Ardnahoe 5yo Inaugural Release, whisky wydana 24 czerwca 2024 roku, pochodząca z młodej destylarni, której budowę rozpoczęto w 2017 roku, a pierwsza destylacja miała miejsce w roku 2019.
Nadal kontynuujemy przegląd whisky z nowo powstałych szkockich destylarni słodowych, a jak sama nazwa wskazuje, mamy do czynienia z pierwszą edycją pochodzącą z tej gorzelni. Kiedy pierwszy raz odwiedziłam wyspę Islay w 2018 roku, jadąc do Bunnahabhain widziałam tę destylarnię w trakcie budowy. Podczas kolejnej wizyty na tej legendarnej wyspie we wrześniu 2023 roku zwiedziłam pracujący już zakład, ale degustowałam whisky z portfela Hunter Laing, pochodzące z innych szkockich destylarni, ponieważ jeszcze nie wydano tutejszej whisky.
Destylarnia jest pięknie położona, około 200 metrów od linii brzegowej zatoki rozdzielającej wyspę Islay od wyspy Jura. Leży pomiędzy gorzelniami Caol Ila i Bunnahabhain, a prowadzi do niej bardzo wąska i kręta dróżka. Posiada bardzo duże Visitor Centre z bogatą ofertą w barze, z którego roztacza się przepiękny widok na słynne wzgórza The Paps, znajdujące się po drugiej stronie zatoki na wyspie Jura. Możemy skosztować whisky pochodzące ze wszystkich destylarni znajdujących się na wyspie Islay, włącznie z legendarną, zamkniętą w 1983 roku Port Ellen. Ponadto mamy możliwość spróbować trunki prawie ze wszystkich szkockich destylarni położonych na lądzie oraz na innych wyspach, włącznie z takimi perełkami, jak Springbank, Macallan czy Brora.
Na dogłębną degustację pozycji znajdujących się w tutejszym barze nie wystarczyłby nawet tydzień. W sumie nie powinno to dziwić, gdyż właścicielem tej destylarni jest jeden z największych i najstarszych niezależnych bottlerów, firma Hunter Laing, która powstała w 2013 roku z rozpadu spółki Douglas Laing. Przyczyną podziału firmy pomiędzy dwóch braci była niezgodność co do sposobu zarządzania i dalszych planów rozwoju.
Jak już wspomniałam wyżej, budowę tego zakładu rozpoczęto w 2017 roku, a pierwszy destylat spłynął w roku 2019. W destylarni pracuje kadź zacierna typu semi lauter z miedzianą pokrywą o pojemności 2750 litrów oraz cztery kadzie fermentacyjne wykonane z modrzewia oregońskiego o pojemności 25000 litrów każda. Czas fermentacji to 72 godziny, a destylacja odbywa się w jednaj parze alembików. Ten pierwszej destylacji ma pojemność 12500 litrów, a ten drugiej 8000 litrów.
Zastosowano tutaj obecnie bardzo rzadkie w całym szkockim przemyśle spirytusowym chłodnice, tak zwane wooden worm tubs. Opary spirytusu są do nich doprowadzane jednymi z najdłuższych w branży tak zwanymi lyne arms, które mają długość 7,5 metra. Wszystko to sprawia, że destylat ma charakter mocno owocowy. Destylacja jest bardzo wolna, a serce destylatu przeznaczonego do maturacji w beczkach jest odbierane w procentowości 63-74%. Około 90% całej produkcji to destylat zatorfiony do poziomu 40 PPM, a pozostałe 10% to spirytus całkowicie nietorfowy. Prawie 80% spirytusu dojrzewa w beczkach po Bourbonie, które spoczywają w trzech magazynach położonych tuż przy destylarni. W niedługim czasie planowana jest budowa kolejnych czterech magazynów.
Sprawdźmy co się kryje w butelce pierwszej edycji z destylarni Ardnahoe:
Ardnahoe 5yo Inaugural Release
Nota
– moc 50% alc./vol
– region Islay
– wiek 5yo
– beczka po Bourbon i Sherry Oloroso
– nie filtrowana na zimno
– nie barwiona karmelem
Oko – Ardnahoe 5yo Inaugural Release rozlewana jest do wysokich, smukłych butelek z wytłoczoną nazwą destylarni i wyspy na której jest położona. Czarna etykieta z białymi i złotymi literami jest czytelna i zawiera wszystkie informacje. Whisky ma złoty kolor.
Zapach – morski, wodorostowy dym torfowy, wędzony słód jęczmienny, słony karmel, czekolada z chili, miód gryczany, dojrzałe czereśnie, pomarańczowa skórka, wosk do mebli, imbir, pieprz
Smak – dym, popiół, sadza, pieczone jabłka, karmelizowany cukier, brzoskwinie w syropie, cytrusy, wędzony słód jęczmienny, lukrecja, zioła, nuty tytoniu, imbir i odrobina szałwii
Finisz – długi i dymny, lekko przypalone maślane ciasteczka z brzoskwinią, pieczony ananas, cukierki Kukułki, biały pieprz
Moja ocena – 5,5/10
Ardnahoe 5yo Inaugural Release jest świetna w kategorii torfowych, młodych whisky. Zapach, smak i finisz są spójne z bardzo dobrze ukrytym alkoholem. Jest zaskakująco łagodna i gładka. Whisky jest dobrze skomponowana a destylat przejął cechy użytych beczek, lekką pikantność i delikatną słodycz. Z ogromnym zainteresowaniem będę śledziła kolejne wydania z Ardnahoe, czuję ogromny potencjał produkowanej w niej whisky. Zachęcam do spróbowania i własnej oceny!
Cena 360,00 – 450,00 zł