Amrut Cask Strength Indian Single Malt – whisky pochodząca z partii nr 125, zabutelkowanej w sierpniu 2022 roku, to spotkanie z whisky typu single Malt pochodzącej z Indii.
Amrut Cask Strength jest wydawany dosyć często w niewielkich partiach, z których każda jest numerowana i różni się zawsze nieznacznie procentowością. Ponadto mamy jego dwie odmiany: całkowicie nietorfową, jak nasza dzisiejsza edycja, lub lekko torfową, która dodatkowo ma określenie Peated. Wszystkie partie składają się z młodych, 3-4 letnich whisky dojrzewających w beczkach po bourbonie.
Destylarnia Amrut to rodzinna firma działająca od 1948 roku, założona przez JN Radhakrishna Rao Jagdale. Powstała w miejscowości Bangalore w południowych Indiach (w trakcie swojej działalności produkcja została przeniesiona do nowej gorzelni, wybudowanej około 20 kilometrów od Bangalore). W 1976 roku stery rodzinnego biznesu przejął jego syn, Shri Neelakanta Rao Jagdale. Obecnie Amrut produkuje 60 mln butelek rocznie różnego rodzaju alkoholi mocnych, głównie rumu, ginu i wódki. Z tego tylko 1,5 mln butelek to whisky, głównie mieszana. Single Malty zaczęto tu produkować dopiero w 2004 roku, a obecna ich sprzedaż to około 800 tys. butelek rocznie i są one dostępne już w 50 krajach.
Amrut jest chyba najbardziej rozpoznawalną indyjską whisky słodową w Polsce i na świecie, zyskała już sporą renomę i produkuje naprawdę dobrą i ciekawą whisky. Ciekawostką jest, że przez kilkanaście pierwszych lat odkąd zaczęto tu produkować whisky single Malt, ta najszlachetniejsza odmiana whisky była sprzedawana tylko poza Indiami, a pierwszym krajem, gdzie trafiła, był jeden z najbardziej wymagających pod tym względem, czyli Wielka Brytania. Dodać należy, że na naszym rynku dostępne są jeszcze dwie whisky pochodzące z Indii, a są to Paul John oraz Rampur.
W 2018 roku w destylarni zamontowano 4 dodatkowe alembiki, a więc obecnie pracuje ich już 8. Ponadto pracują tu dwie niewielkie kadzie zacierne oraz 12 kadzi fermentacyjnych. Stosuje się bardzo długą fermentację trwającą 140 godzin. Wszystko to razem daje moce produkcyjne około 1 mln litrów alkoholu rocznie. Do produkcji używany jest jęczmień sześciorzędowy uprawiany w północnych Indiach, który jest słodowany w słodowniach położonych w miejscowościach Jaipur i Delhi.
Portfolio destylarni jest bardzo rozbudowane i ciągle się powiększa. Podstawowe pozycje to Amrut Indian Single Malt Whisky oraz Amrut Peated Indian Single Malt. Obie whisky są zabutelkowane z mocą 46%, ale mamy także odmiany obu tych edycji w wersjach o mocy beczki (nasza dzisiejsza bohaterka). Te cztery edycje uzupełnia bardzo popularny Amrut Fusion, butelkowany z mocą 50%. Ponadto mamy niezliczoną ilość edycji limitowanych, wydawanych w niewielkich ilościach, oraz edycji pochodzących z jednej lub dwóch beczek.
Mamy więc Amruta Naarangi z beczek po sherry Oloroso, Amruta Portonova złożonego z beczek po Bourbonie i Porto, Amruta Raj Igala oraz Spectrum, następnie Amruta Triparva, pierwszą indyjską whisky potrójnie destylowaną. Jest Amrut Two Continents oraz Kadhambam, złożony z destylatów pochodzących z beczek po Rumie, Sherry i Brandy. Następnie mamy edycję Intermediate Sherry i Herald, a także Everest Edition i Double Cask (ciekawa edycja, która jest składana zawsze z dwóch beczek, np. obie beczki po Bourbonie, jedna po Bourbonie, a druga po Porto lub Sherry itp.).
Wisienką na torcie pochodzącą z tej gorzelni jest bezapelacyjnie wydana trzykrotnie edycja single cask 12yo. Dwa razy ukazała się w 2016 roku i raz w 2021. Konfekcjonowana w pięknych kryształowych karafkach, bardzo ciemna, oceniana na whiskybase od 90 do 91,82 punktów na 100 możliwych. Niestety, jest właściwie niedostępna i bardzo droga.
Teraz już skupmy się na naszej dzisiejszej whisky:
Amrut Cask Strength Indian Single Malt
Nota
– moc 61,8% alc./vol
– kraj Indie
– wiek NAS
– beczka po Bourbonie
– nie filtrowana na zimno
– nie barwiona karmelem
Oko – Amrut Cask Strength Indian Single Malt ma klasyczną butelkę z wytłoczoną nazwą destylarni, etykieta jest prosta, czytelna i zawiera wszystkie informacje. Kolor whisky jest bursztynowy.
Zapach – słodki i dość łagodny, owoce egzotyczne, mango, banan, melon, słód jęczmienny, wanilia, orzechy, karmel, odrobina wosku, imbir
Smak – dużo waniliowej słodyczy, karmel, słód jęczmienny, suszone figi, daktyle, mleczna czekolada, gorzkie migdały, orzechy, lukrecja, biały pieprz, imbir
Finisz – dość długi, bardzo mleczny, karmel, pieczony banan, orzechy, odrobina goryczki i ostrych przypraw
Moja ocena – 4/10
Amrut Cask Strength Indian Single Malt to whisky z potężną mocą, a przez to dość ciężka w odbiorze. Dużo się w niej dzieje, ale w jednej płaszczyźnie, charakterystycznej dla beczek po Bourbonie. Brakuje mi dłuższego finiszu, ale tak mam w przypadku młodych, szybko dojrzewających whisky. Degustowana w zimowy wieczór zapewne smakowałaby lepiej. To nie jest „daily dram”, trzeba mieć dobrze przygotowane kubki smakowe. Zachęcam do spróbowania i własnej oceny.
Cena 330,00 – 370,00 zł