Auchentoshan 18 Years Vivid and Indulgent to 18-letnia edycja, która w 2021 roku zastąpiła wersję 18 Years Limited “A” Release.

Zmiana wyszła zdecydowanie na korzyść – poprzednie wydanie dojrzewało wyłącznie w beczkach po bourbonie, natomiast nowe to kombinacja beczek po sherry i bourbonie. W efekcie ta edycja zbiera znacznie wyższe oceny na forach poświęconych whisky. To dopiero drugie spotkanie z Auchentoshanem na moim blogu, ale pierwsze z oficjalnym bottlingiem prosto z destylarni.

Destylarnia Auchentoshan znajduje się w regionie Lowlands, który jeszcze w XX wieku słynął z potrójnej destylacji whisky. Obecnie jest to jedyna gorzelnia słodowa w całej Szkocji, która konsekwentnie destyluje cały swój spirytus w trzech etapach. Warto wspomnieć, że na przełomie XX i XXI wieku region Lowlands był bliski upadku – działały tu już tylko dwie gorzelnie słodowe: Auchentoshan oraz Glenkinchie. Okresowo funkcjonowała jeszcze destylarnia Bladnoch, przeżywająca wówczas trudne chwile i kilkukrotnie stawiana w stan upadłości. Jej sytuacja ustabilizowała się około 2017 roku i od tego czasu działa nieprzerwanie.

Na fali rosnącej popularności szkockiej whisky, która nasiliła się w drugiej dekadzie XXI wieku, w całej Szkocji – także w regionie Lowlands – zaczęły wyrastać jak grzyby po deszczu nowe gorzelnie słodowe. Obecnie działa tu już 23 destylarnie, w tym wskrzeszona w 2022 roku legendarna Rosebank.

Na miejscu, gdzie dziś stoi Auchentoshan, destylację rozpoczęto na przełomie XVIII i XIX wieku. Zakład uzyskał licencję destylacyjną w 1823 roku, a jego pierwszym właścicielem był John Bulloch. W tym samym roku sprzedał gorzelnię Alexandrowi Filshie. W 1878 roku destylarnia przeszła w ręce spółki C.H. Curtis & Co., a w 1903 ponownie zmieniła właściciela – tym razem został nim John Maclachlan. Podczas II wojny światowej, w 1941 roku, destylarnia została zbombardowana przez niemieckie lotnictwo. Zakład odbudowano w 1949 roku, po czym natychmiast wznowił produkcję.

W 1960 roku destylarnia została kupiona przez browar J. & R. Tennent Brewers, a po dziewięciu latach przeszła pod skrzydła spółki Eadie Cairns Ltd. Nowy właściciel od razu rozpoczął modernizację i znaczną rozbudowę zakładu, nadając mu obecny wygląd. W 1984 roku gorzelnia trafiła w ręce legendarnego Stanleya P. Morrisona, który był także właścicielem destylarni Bowmore i Glen Garioch. To właśnie pod jego kierownictwem Auchentoshan zaczął zwiększać produkcję i sprzedawać coraz więcej butelek whisky. Warto dodać, że jako pierwszy z całego regionu Lowlands butelkował swoją whisky jako single malt.

Stanley P. Morrison ściśle współpracował z japońskim koncernem Suntory, co doprowadziło w 1989 roku do sprzedaży Japończykom 35% udziałów firmy Morrison Bowmore. W 1994 roku Suntory wykupiło 100% udziałów, a Auchentoshan po raz kolejny zmienił właściciela – tym razem został częścią japońskiego giganta branży alkoholowej. Nowy właściciel stopniowo zaczął mocniej promować whisky z tej destylarni, co pozwoliło zwiększyć sprzedaż do około 1,7 miliona butelek rocznie, plasując Auchentoshan na 17. miejscu wśród wszystkich szkockich destylarni słodowych.

Obecnie whisky z tej destylarni jest dostępna bez większych problemów na całym świecie. Można ją kupić zarówno w specjalistycznych sklepach z alkoholem, marketach, jak i we wszystkich strefach wolnocłowych.

Przejdźmy do tego, co najważniejsze — naszej whisky na dziś:
Auchentoshan 18 Years Vivid and Indulgent
Nota
– moc 43% alc./vol
– region Lowland
– beczka po Burbonie i po Sherry
– brak informacji o filtrowaniu na zimno i barwieniu karmelem
Oko – Butelka Auchentoshan 18 Years ma klasyczny, elegancki kształt, typowy dla destylarni. Szkło jest przejrzyste, dzięki czemu widać piękny bursztynowy kolor whisky. Na froncie znajduje się prostokątna, czarna etykieta z białym napisem „AUCHENTOSHAN” oraz informacjami o wieku whisky i nazwie edycji „Vivid and Indulgent”. Złote detale i delikatny połysk etykiety podkreślają prestiż i wysoką jakość trunku. Na szyjce butelki znajduje się czarna zakrętka z subtelnym motywem krajobrazu Glasgow i datą założenia destylarni (1823). Kolor whisky jest ciemny, mahoniowy.
Zapach – Świeży i soczysty aromat z wyraźnymi nutami zielonych jabłek, brzoskwini i cytrusów przeplata się z akcentami sherry – rodzynek, gorzkiej pomarańczy oraz delikatnej gorzkiej czekolady. W tle pojawia się woskowy i lekko lakierowy niuans, nadający całości głębi. Delikatna wanilia i słodkie migdały wnoszą kremową gładkość, a subtelny akcent dębowej beczki nie przytłacza aromatu.
Smak – Na podniebieniu rozwija się owocowość z dojrzałymi morelami, gruszkami i delikatnym melonem, uzupełniona o nuty rodzynek i gorzkiej pomarańczy. Wsparcie stanowią słodkie toffi, biała i gorzka czekolada, nadając whisky jedwabistą teksturę. Całość jest dobrze zbalansowana, z lekką przyprawową pikantnością (cynamon, gałka muszkatołowa).
Finisz – Długi i aksamitny, z owocami tropikalnymi przechodzącymi w nuty sherry, gorzkiej czekolady i delikatnego wosku. Zamykają go waniliowe ciepło, świeżo palony dąb i lekka, wytrawna słodycz.
Moja ocena – 5/10
Auchentoshan 18yo Vivid and Indulgent to whisky przyjemna i łatwa w odbiorze, z wyraźną owocową świeżością i kremową, waniliową nutą. Smak jest dobrze zbalansowany, delikatnie przyprawowy, ale bez nadmiernej intensywności. To dobra propozycja dla osób szukających 18-letniej whisky, która nie przytłacza, a jednocześnie oferuje satysfakcjonującą, gładką degustację. Nie wyróżnia się może wyjątkową złożonością, ale sprawdzi się świetnie jako codzienna przyjemność lub wprowadzenie do bardziej dojrzałych trunków.
Cena 370,00 – 400,00 zł
